Krči pri dojenčku

Moj otrok ves čas joka. Ali je mogoče, da ima krče?ž

Kolika je izraz, ki opisuje neustavljivo jokanje sicer zdravega otroka. Povzročajo ga krči v trebuhu. Če je vaš otrok mlajši od 5 mesecev in joka več kot tri ure hkrati tri ali več dni na teden najmanj tri tedne, obstaja možnost, da ga boji zaradi krčev. To ni bolezen, ki bi povzročila pri vašem dojenčku dolgoročno škodo, vendar je težak preizkus tako za otroke kot za starše.

Krči pri dojenčku se najpogosteje pojavijo, ko je ta star okoli 2 ali tri tedne ali dva do tri tedne po roku rojstva, če je dojenček nedonošenček. Medtem ko dojenčki običajno jokajo, če so mokri, lačni, prestrašeni ali utrujeni, dojenček s krči joka brez prestanka in pretirano, pogosto ob istem času dneva, pozno popoldne ai zvečer. Če ima vaš dojenček kolike, je lahko njegov trebuh viden povečan. Morda boste opazili, da se izmenično razteza.


Na srečo obstaja luč na koncu tunela. Krči ponavadi dosežejo vrhunec okoli šestega tedna starosti, nato pa se občutno izboljšajo, ko dojenček doseže starost treh ali štirih mesecev.

Kolike so eden od bolj skrivnostnih delov življenja otrok. Približno 20 odstotkov dojenčkov trpi zaradi krčev. Stanje je enako pogosto pri prvorojenih kot kasnejših otrocih, fantkih in punčkah, doječih in tistih, ki se hranijo s formulo. Nihče ne ve, zakaj so nekateri dojenčki bolj nagnjeni h kolikam kot drugi, vendar obstaja več teorij.