Kolike pri dojenčkih

Kolike pri dojenčkih poznamo že dalj časa. Dojenčki, ki so sicer na pogled zdravi, postanejo nenadoma razdražljivi, nezadovoljne in jokajo tudi več ur skupaj. Vendar je pomembno vedeti, da ne trpijo vsi dojenčki, ki kažejo te simptome, za kolikami.

Jok se najpogosteje začne nenadoma in pogost opo hranjenju. Neprekinjeno traja od ene do štirih ur. Otrokov obraz pogosto postane rdeč. Trebuh je včasih napihnjen, noge so pogosto hladne, roke pa stisnjene. Epizode kolik pri dojenčkih se običajno začnejo pozno popoldne ali zgodaj zvečer ravno ko so starši najbolj izčrpani. Obstajajo nekateri dojenčki, ki so bolj nagnjeni h kolikam kot drugi. Na splošno velja, da so bolj ogroženi otroci, katerih starši so trpeli za kolikami.


Kolike se običajno začnejo pri približno dveh do treh tednih, dosežejo vrhunec pri 2 mesecih in začnejo popuščati pri treh, vendar ostaja frustrirajoče dejstvo, da še vedno ne poznamo vzroka za njih.

Vsekakor pa je znano, da je nekaj dejavnikov, ki lahko še poslabšajo simptome kolike:

  • prenajedanje kot poskus, da se zmanjša jok
  • uporaba določenih vrst hrane, še posebno tistih z visoko vsebnostjo sladkorja, kar lahko še poslabša stanje v črevesju
  • prisotnost pretirane jeze, tesnobe, strahu ali razburjenja v gospodinjstvu